Seitanist pikkpoiss hernepüreega

Ma ei tea kui paljud teist üldse seitaniga kokku on puutunud. Mina igatahes enne taimselt toituma hakkamist polnud sellest mitte midagi kuulnud. Täiesti 0. Igatahes on seitan nisugluteenist tehtud "liha". Seda on võimalik teha nii tavalisest nisujahust(keeruline) kui spetsiaalsest seitanijahust. Seitanist saab palju erinevad "liha" variante, alates hakk-kotletist ja lõpetades šašlõkiga.
Esimest korda proovisin seitanit teha umbes aasta tagasi. Siis üritasin tavalisest jahust tärklise välja "pesta", aga see katsetus väga edukas ei olnud(kuigi siiski võimalik). Nii jäi pikem vahe sisse ja alles enne jõule otsustasin uuesti proovida, sest jõululaual võiks praekapsa kõrval ka midagi liha meenutavat olla. Seekord valmistusin korralikult ja olin veggost hunniku seitanijahu varunud. Teisel korral õnnestus seitani valmistamine oluliselt paremini ja jõululauale sobis see pikkpoiss kui valatult.
Suvel tegin paar korda ka seitanist šašlõkki ja tulemus oli üsna hea, aga sellest pikemalt mõni teine kord... Täna on aeg jagada mõnusa pikkpoisi retsepti(koos sinna kõrvale ideaalselt sobiva hernepüreega)!




Vaja läheb(4-6le):
Seitan:
Kuivained
300g seitanijahu
80g maitsepärmi
1 sl küüslaugupulbrit
1 sl sibulapulbrit/graanuleid
1 sl paprikapulbrit
2 tl prantsuse ürdisegu
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 1/2 tl soola
1 tl pipart

Vedelad koostisosad
375ml puljongit
80ml tomatipastat
2 sl sojakastet
1 sl tšilli(küüslaugu)pastat



Hernepüree:
800g külmutatud herneid
1 punane sibul
3 küüslauguküünt
Suur peotäis melissi või münti
100-150 ml sojakoort
Soola, pipart



Valmistamine:
1) Sega omavahel kõik kuivained



2) Sega teises kausis kõik vedelad koostisosad



3) Kalla vedelik kuivainetele peale, sega korralikult ning sõtku umbes 5 minutit(tainas jääb selline veniv)



4) Võta leivavorm ning vooderda see fooliumiga. Fooliumi peale pane küpsetuspaber ning tõsta tainas vormi. Kuna mulle väga meeldib igasugu pallikeste, kotlettide jms sisse juustu peita, siis tegin seda ka seekord. Rullisin tavalise taimse juustu sisse natuke taimset fetat ning asetasin rulli taigna keskele. Võid vabalt selle vahele jätta, kuigi soovitan kindlasti proovida!



5) Kata seitan paberi ja fooliumiga ning pane 165-kraadisesse ahju 90-minutiks. Kui 90 minutit on täis, võta foolium ümbert ära ning lase veel umbes 5 minutit küpseda



6) Võta pikkpoiss vormist välja, lõika lahti ning serveeri!



7) Hernepüree tegemiseks aja potis vesi keema, lisa kõik koostisosad(va sojakoor) ning keeda pehmeks



8) Kui köögiviljad on pehmed, tõsta need blenderisse või püreesta saumiksriga. Kui püree jääb kuiv, siis lisa sojakoort. Maitsesta soola ja pipraga ja valmis ta ongi!




Nagu näha, ei ole see seitani valmistamine eriti keeruline. Aega võtab küll omajagu, aga suurem osa ajast on toit ahjus. Aktiivset kokkamist on umbes 20-25 minutit.
Igatahes ei ole see selline toit, mida jube tühja kõhuga tegema hakata. Kui aga aega on rohkem ja tunnike ootamist liiga ei tee, siis soovitan kindlasti proovida. Minu "lihaisu"rahuldab selline pikkpoiss küll täielikult. Ja maitseb see ka mu abikaasale, kes isegi enne taimselt toituma hakkamist väga lihasõber ei olnud. Järelikult tasub katsetada!😊






Kommentaarid

Populaarsed postitused