Pitsa!

Mulle, nagu igale (vähemalt)teisele noorele inimesele, on pitsa igati meelepärane kõhutäis. Juba lapsepõlvest mäletan, et kui ema ikka pitsat tegema hakkas, siis oli mida oodata ja ülesöömine garanteeritud. 
Mõned head aastad tagasi, kui ma veel väga valiv sööja olin ja uusi asju eriti proovida ei armastanud,  oli pitsa hea turvaline valik. Seda nii Eestis kui ka välismaal. 
Täna olen jälle natuke valiv sööja, selles mõttes, et loomset toitu ei söö. Ega igalt poolt taimset pitsat saagi ja ilmselt seepärast enam väljas väga pitsat ei telligi. Pitsa isu on siiski säilinud ja ega muud üle ei jäägi, kui ise mõni hea pitsa valmis teha.


Pitsa valmistamisel tegelikult midagi keerulist ju ei ole. Kõige raskem on ilmselt hea põhja valmistamine, sest ülejäänu on täielikult oma vaba valik. Seekord keskendungi peamiselt pitsapõhjal, aga panen kirja ka enda lemmikud komponendid, mida pitsa peale lisada.


Ühe pitsapõhja valmistamiseks läheb vaja:
1 tl kuivpärmi
120 ml sooja vett
65g + 1 tl tavalist nisujahu
100g täistera nisujahu
1 tl õli
1 tl basiilikut(või mõnda muud meelepärast maitseainet)
1 tl soola 


Valmistamine:
1) Sega omavahel kuivpärm, vesi ja 1 tl nisujahu ning lase sellel 5 minutit seista, et pärm saaks aktiveeruda


2) Lisa ülejäänud põhja komponendid vedelikule ja mätsi seda korralikult. Mina kasutan kahe jahu segu, sest mulle lihtsalt meeldib nii. Ei pea kasutama erinevaid jahusid ja võid vabalt ainult ühte neist kahest või üldse mingit kolmandat endale meeldivat varianti kasutada. Peaasi, et jahu kogus jääks samaks(165g)
Tainas jääb üsna kleepuv, aga ärme lase ennast sellest häirida 😁


3) Lase taignal vähemalt 15-minutit soojas kohas kerkida


4) Määri tainas ahjuplaadile. Kuna tainas on väga kleepuv ja niisama on suhteliselt keeruline seda kenasti plaadile saada, siis kasuta julgelt veel jahu. Maitset see ei muuda, aga töö teeb oluliselt lihtsamaks


5) Pane põhi 10-minutiks 220 kraadisesse ahju ja valmis ta ongi


Nagu sissejuhatuses mainisin, lisan siia ka ühe näite enda lemmikust pitsakattest. Loomulikult ei ole see kõigi lemmik ja seepärast ma väga täpset retsepti ja koguseid siia lisama ei hakka. Pitsa on natuke nagu moodne ühepajatoit, viska kõik hea ja olemasolev põhjale ning pane ahju. Maitsev söök nii lihtsalt valmibki.

Mina kasutasin sellist valemit:
1) Segasin kokku tomatipasta ja küüslauguga BBQ-kastme ning määrisin selle põhjale


2) Kastme peale puistasin vegan "hakkliha"(Vici toodang)







































3) Nüüd lisasin paprikat, marineeritud kurki, jalapeenot(tervama toidu austajatele) ja punast sibulat(ja sibulamoosi). Abikaasa kasutas jalapeeno asemel ananassi 😊


4) Kõige lõpuks riivisin peale taimset pitsajuustu 


5) Nüüd pitsa ahju tagasi, ikka 220 kraadi ja aega läheb umbes 10 minutit või seni kuni juust on mõnusalt sulanud. Võta pitsa ahjust välja, aseta peale paar basiilikulehte ja ongi aeg nautima hakata


Igatahes pole taimse pitsa tegemine küll eriline teadus. Komponente(vähemalt põhja jaoks) on vaja vähe ning aega ei kulu samuti eriti palju. Samas on varieerimisvõimalusi palju ning ühe koostisosa puudusel ei pea kohe kogu projekti katki jätma. 
Mulle igatahes sellised pitsad väga meeldivad! Proovi järgi, äkki meeldib sulle ka?!  


Kommentaarid

  1. No mina tänan südamest lihtsa ja töötava retsepti eest. Teen pitsakatte variatsiooniga teist päeva seda pitsat. Eile ei saanud meil isu täis :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused